Co se děje uvnitř Bytového družstva Dubina II v Tišnově?

04.02.2012 09:00

 

Vážení obyvatelé Tišnova. Primárním účelem tohoto článku je informovat, jak vyplývá z názvu, o povážlivé situaci uvnitř výše uvedeného družstva.

Jen na úvod. BD Dubina II je 49% vlastníkem bytů na Dlouhé 1803-1810, přičemž 51% vlastní město Tišnov. Byty byly vystavěny před cca sedmi lety (kolaudace proběhla koncem dubna 2005) s využitím dotace z fondů EU za podmínek, že min. 20 let zůstanou v družstevním vlastnictví.

Po celou dobu dělala dobrovolně správkyni uvedených družstevních bytů paní Pavlína Šmerdová, bytem Dlouhá 1807, která za tuto činnost pobírala plat 5000 Kč měsíčně, k tomu navíc si ještě nechala proplácet ze společných peněz i telefonní hovory, které činily poslední měsíce okolo 1800 Kč měsíčně! Pod sebou měla celkem 4 delegáty, kteří tuto činnost prováděli bez nároku na odměnu.

Po velké členské schůzi družstva zde v Tišnově dne 15. 10. 2011 došlo k určitým změnám, které předznamenaly odhalení mnoha alarmujících skutečností.

Pro Tišnov byli zvoleni celkem 4 delegáti, kteří zároveň vykonávají i funkci správce, každý pro jeden ze čtyř bytových domů, tedy vždy po jednom dvoj vchodě. S touto změnou nezbytně souviselo předání agendy bývalé správkyně novým delegátům/správcům.

 A teď čtěte pozorně! Předáno ze straní pí Š. nebylo prakticky vůbec nic kromě klíčů (ty jsou dokonce v desítkách i do zásoby) a dvou plastových židlí, neexistují faktury s rozpisy prací a dalšími nezbytnými přílohami na vykonané práce, reklamační listy nebyly vůbec vypsány a pokud ano, tak nedošlo k jejich předání. Oficiálně vypsané a předané do kanceláře BD jsou pouze dva! Tím vypršela pětiletá záruční doba určená na bezplatné opravy a znamená to tedy, že teď si minimálně díky nedbalosti pí Š. bude muset každý hradit opravy na vlastní náklady.  A že se nebude jednat o malé částky! Bohužel se jedná i o ty opravy, které členové družstva řádně nahlásili paní Š. a chtěli je řešit. Ona odstranění reklamovaných závad nezařídila, i když právě toto bylo jednou z hlavních náplní její činnosti dle pracovní smlouvy, kterou z BD podepsala.

Dále je skoro až neuvěřitelné, že neexistují žádné oficiální zápisy ze členských schůzí a schůze byly vedené tak, že došlo k porušení téměř všech bodů stanov (čl. 18, odstavec 10).

A to jsme bohužel pouze na začátku. Tím nejhrůznějším zjištěním je fakt, že jsme (u téměř nových bytů!) ve fondu oprav ve ztrátě čítající k dnešnímu dni téměř milion korun, přestože do tohoto fondu byly čerpány prostředky v celkové výši 1,5 mil. korun. 

Ptáte se tedy, stejně jako my, kam se podělo oněch cca 2,5 mil. korun za hospodaření paní Š.? Největší částka, přibližně 900 000,- Kč byla převedena na účet společnosti Teplo T s.r.o. na opravu nefunkčního systému topení. Zde došlo k oklamání nájemníků v tom smyslu, že tento peněžní tok byl paní Š. prezentován jako údajná půjčka, která bude později Teplem T navrácena! Jedná se o obecně známou okolnost, kterou dosvědčí celá řada lidí. Dále se jednalo o výmalby chodeb, výměnu zámků apod.

Tyto zakázky mají jedno společné. Povětšinou o výběru rozhodla pí Š. bez toho, aniž by informovala nájemníky, neexistují  přílohy faktur na provedené práce, které byly předražené a ve většině případů i nepotřebné.

A co pocítil po novém roce nájemník? Masivní zdražení z 12 Kč/m2 na 20 Kč/m2 s poukázáním na špatné hospodaření družstva a nutností zvýšit investiční fond (jenž je chytře vyčleněn z ceny nájmu), který má sloužit na pokrytí větších oprav v budoucnu. Ptáme se tedy, když přejdou byty za 13 let do OV, bude nutná oprava střechy, nebo přestanou fungovat výměníky tepla? Aspektů proti je příliš mnoho. Podali jsme tedy nesouhlas s takto razantním zvýšením ceny v lokalitě Tišnov s tím, že zcela postačuje zvýšení ze 12 Kč/m2 na 16 Kč/m2.Toto nám však bylo zamítnuto po hlasování představenstva.

 A kdo hlasoval proti? Celkem tři z pěti a z těchto tří hlasovali proti, světe div se, pí Š. a pan Ing. Humpolec (proti svojí lokalitě!). Oba obyvatelé Tišnova a samozvaní členové představenstva, kteří se na schůzi delegátů do představenstva nominovali sami s odůvodněním, že jsou navrženi za lokalitu Tišnov. Je už asi zbytečné doplnit, že nikdo o ničem nevěděl a žádný zápis neexistuje.

Kdo nám tedy pomůže? Věříme, že slušné lidi v Tišnově a město, které je většinovým vlastníkem bytů, článek vyburcuje z lhostejnosti a pomůže nám se bránit nespravedlnosti, příkoří a nepravostem. Neboť (jak říkala s oblibou pí Š.) rčení „to zaplatí družstvo“ neznamená nic jiného, než že to zaplatí každý nájemník ze svého! Uvědomme si, že vlastníme „pouze“ družstevní podíly a vinnou špatného hospodaření můžeme přijít i o byty, které někteří z nás koupili za tržní cenu!

Nespokojení nájemníci – členové družstva z Dlouhé ulice v Tišnově

Email: druzstvo.dlouha@gmail.com

Článek v nezkrácené verzi, aktuální stanovy, tabulky hospodaření, hlavní knihy a další materiály najdete na www.tisnov.webnode.cz